A termékekkel, szolgáltatásunkkal kapcsolatos bármilyen kérdésben forduljon hozzánk bizalommal!

Ismerje meg gumiabroncsát!

A gumiabroncs jóval több, mint “kerek” és “fekete”. A gumiabroncsokat úgy tervezték, hogy a különféle járművek számára különböző előnyöket biztosítsanak – minél többet tud róluk, annál inkább képes az Ön számára legmegfelelőbb kiválasztására.

Gumiabroncs jelölései:

A gumiabroncsnak az oldala, amit oldalfalnak nevezünk, tartalmaz minden olyan információt, amit tudni kell a gumiabronccsal kapcsolatban. .

“Gumiabroncstípus/Tyre Type”
meghatározza a gumiabroncs megfelelő használatát. A “P” azt jelenti, hogy a gumiabroncs személygépkocsihoz használható. Ha a gumiabroncson az “LT” jelzés látható, a gumiabroncs kisteher-gépkocsi számára készült.

“Gumiabroncs szélesség/Tyre Width”
(pl:175/65R14) a gumiabroncsnak az oldalfaltól oldalfalig mért szélessége milliméterben megadva.. 175

“Peresség/Aspect Ratio”
a gumiabroncs keresztmetszet-magasságának és a szélességének a hányada. A 65 azt jelenti, hogy a magasság pontosan 65%-a a szélességnek.

“Felépítés/Construction” a gumiabroncs felépítéséről nyújt tájékoztatást. Az “R” jelzi a radiált, ami azt jelenti, hogy a gumiabroncs testét felépítő szövetrétegeket alkotó rétegsodronyok peremtől peremig sugárirányban futnak. A “B” azt jelzi, hogy a gumiabroncs rézsútos szerkezetű, vagyis a rétegsodronyok átlósan futnak peremtől peremig és ellentétes irányúak, melynek köszönhetően erősítik egymást.

A gumiabroncs bordázatának ellenőrzése

A gumiabroncs bordázatának kopása jelzi a jármű, illetve a gumiabroncs esetleges hibáit..A gumiabroncs bordázatának ellenőrzésére két közismert módszer áll rendelkezésre. Az összes személy, kisteher és közepes kereskedelmi gumiabroncs a bordázatba öntött jelzősávokkal rendelkezik. Ezek a sávok a bordázat alján, különböző helyeken találhatók a futófelületen, és ha a gumiabroncs annyira kopott, hogy ezek a jelzések a bordákkal egyszintben láthatók, ideje kicserélni a gumiabroncsot.

Gumiabroncsnyomás

A megfelelő értékre felfújt gumiabroncs kulcsfontosságú a vezetésbiztonság és a gumiabroncs élettartama szempontjából. Legalább havonta egy alkalommal ellenőrizze a gumiabroncs nyomását egy pontos nyomásmérő segítségével. A folyamatos nyomásveszteség utalhat a gumiabroncs / kerék esetleges szerelési hibájára; amennyiben ezt tapasztalja, haladéktalanul forduljon szakemberhez. A gumiabroncsnyomást minden alkalommal hideg állapotban és ne közvetlenül használat után ellenőrizze. Már egy kilométer megtétele is nyomásnövekedést okoz, amely pontatlan mérést eredményez.

Kopás mindkét szélen: ALACSONY A NYOMÁS

Ha a gumiabroncs így néz ki, valószínűleg alacsony a benne lévő nyomás. A gumiabroncs egyik legnagyobb ellensége az alacsony nyomás. Az alacsony nyomás csökkenti a bordázat élettartamát a gumiabroncs külső szélein (vagy vállain) jelentkező fokozott mértékű kopás következtében. Ezen felül túlmelegedés is bekövetkezik, ami a gumiabroncs tartósságát rontja. Végül rontja a gazdaságos üzemanyag-felhasználást, mert növekszik a gördülési ellenállás (a puha gumiabroncsokon történő haladás nagyobb erőkifejtést igényel a járműtől). Rendszeresen ellenőrizze a nyomás értékét. A normálistól eltérő gumiabroncskopás műszaki problémák vagy a nem megfelelő beállítás következménye is lehet.

Kopás középen: TÚLNYOMÁS

Ha a gumiabroncsban a szükségesnél magasabb a nyomás, a futófelület közepére esik a terhelés nagy része és ez a szélekhez képest gyorsabb kopást eredményez. Az egyenetlen kopás csökkenti a gumiabroncs élettartamát. Rendszeresen ellenőrizze a nyomás értékét. A normálistól eltérő gumiabroncskopás műszaki problémák vagy a nem megfelelő beállítás következménye is lehet.

 

Mélyedések vagy domborulatok a futófelületen: KOPOTT ALKATRÉSZEK

A domborulatok (illetve mélyedések vagy csipkéződés) leginkább az első gumiabroncsokra jellemzők, bár a hátsó gumiabroncsokon is előfordulhatnak. Ez utalhat arra, hogy a kerekek nincsenek kiegyensúlyozva, illetve a felfüggesztés vagy a kormányrendszer kopott.

 

 

Fűrészfogas szélek: NEM MEGFELELŐ BEÁLLÍTÁS

A futófelület szélén fűrészfogak vagy tollazat látható? Ennek oka az úthoz való dörzsölődés. A megoldás a kerekek összetartásának és széttartásának a beállítása.

A gumiabroncs megfelelő teljesítményének alapfeltétele a bordázat megfelelő mélysége. Ha a nedves talajon a tapadás csökkenését, illetve hiányát észleli, feltehetőleg nem elég a gumiabroncson a bordázat mélysége. Ha a bordázat mélysége 1,6 miliméter alá csökken, cserélje ki a gumiabroncsot.

A gumiabroncsok felcserélése

Ugyan sok ember képes arra, hogy maga cserélje fel a gumiabroncsokat, gyorsabb és könnyebb, ha szakemberre bízza. A gépjármű kezelési utasítása pontosan meghatározza a csere megfelelő menetét és idejét. Ha nincs erre vonatkozó különleges előírás, általános szabály, hogy 10.000 – 12.000 kilométerenként (vagy évente egyszer) cserélje fel a gumiabroncsokat.A gumiabroncsok felcserélése biztosítja a futófelület egyenletes kopását..

A gumiabroncs kiegyensúlyozása

A kiegyensúlyozatlan gumiabroncsok rázkódást okoznak, ami a gépjárművezető kimerüléséhez, a gumiabroncs idő előtti / szabálytalan kopásához és a jármű felfüggesztésének szükségtelen elhasználódásához vezet. A gumiabroncsok kiegyensúlyozását a felszerelésükkor, illetve a javításukat követő visszahelyezésükkor kell elvégezni. A gumiabroncsok kiegyensúlyozottságát a rezgés, illetve szitálás első jeleinek megjelenésekor ellenőrizni kell. A gépjármű centírozása akkor megfelelő, ha a felfüggesztés és a kormányszerkezet minden alkatrésze stabil, amikor a gumiabroncs és a kerékszerelék egyenesen és szabályszerűen fut. Ha a futófelület egyenetlen kopást mutat, az a hibás beállítás jele lehet, és feltétlenül szakember beavatkozása szükséges.

A gumiabroncsok javítása

A javítást kizárólag szakember végezheti. A megfelelő javítás magában foglalja a gumiabroncs eltávolítását a kerékről, az esetleges meghibásodás felkutatását, továbbá a javíthatóság határain belül lévő defekt kijavítását.